Kosttilskud

Gurkemeje kan måske beskytte mod forskellige kræftformer

Gurkemeje – det gule krydderi, der giver karryblandinger farve – kan måske medvirke til at forebygge spredning af forskellige kræftformer, bl.a. prostatakræft. Flere end en halv million mænd verden over får hvert år stillet diagnosen prostatakræft, og heraf dør flere end 200.000 af sygdommen. Det laveste antal tilfælde af denne kræftform findes i Asien og Fjernøsten, specielt Indien og Kina. Man har sat denne lave forekomst af sygdommen i forbin­delse med kostmæssig indtagelse af stoffer som gurkemeje.

Den aktive ingrediens i krydderiet er poly­fenolet curcumin. Epidemiologiske forsøg har tidligere fundet frem til en sammenhæng mellem et højt indtag af gurkemeje og et lavere antal tilfælde af leukæmi og kræft i bryst, lunger og tyktarm.

Gurkemeje kan måske beskytte mod forskellige kræftformerBeskrivelse af forsøget

Forsøgsrapporten beskriver en gennemgang af virkningen ved gurkemeje og fenetyl-isothicyanat (PEITC) på menneskelige prostatakræftceller, der indsprøjtes i mus. PEITC er et stof, der findes naturligt i korsblomstrede grønsager som broccoli og blomkål. “Hovedkonklusionen er, at PEITC og curcumin – enten alene eller kombineret – udviser statistisk signifikante kræftforebyggende egenskaber blandt laboratoriemus“.

Musene var opdrættet specielt, så deres immunforsvar ikke ville afstøde de indsprøjtede prostata­kræftceller, som dermed ville fortsætte deres vækst i dyremodellerne. Musene fik indsprøjtninger af curcumin, PEITC eller en kombination af de to stoffer tre gange om ugen i en periode på fire uger, startende dagen før indsprøjtningen af kræftcellerne. Indsprøjtning af gurkemeje og PEITC hver for sig var i signifikant grad i stand til at forsinke væksten i kræftceller­ne, og kombi­nationen af de to stoffer gav en endnu kraftigere virkning.

Virkning på andre kræftformer

Gurkemejes kræfthæmmende virkning synes at kunne anvendes på en lang række kræftformer. Britiske forskere har gennemført et forsøg, der analyserer virkningen af curcumin ved kræft i spiserøret.

“Disse resultater er meget lovende i og med, at de viser den meget positive indvirkning af curcumin på prostatakræfts udvikling. Dette giver yderligere incitament til at foretage forsøg med kræft i spi­serøret”, lyder det fra forskerne. De understreger, at der er behov for kliniske forsøg, før man kan nå en endelig konklusion om curcumins potentielt forebyggende indvirkning på prostatakræft.

Gurkemeje kan måske beskytte mod forskellige kræftformerLæs også
Curcumin kan reducere vækst i kræftsvulster i hoved og hals
Karry en gang om ugen kan modvirke demens
Carsten Vagn-Hansen: Gurkemeje mod stråleskader og kræft
Gurkemeje mod nyreskader
Gurkemeje mod smerter i knæene
E-vitamin fra kosten kan reducere risikoen for prostatakræft

Kilde
Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, bd 16, s. 1128-1135.