Naturmidler Overgangsalder PMS og overgangsalder

Soja og rødkløver – sikre alternativer til hormonbehandling

Mange kvinder ønsker at undgå hormonbehandling i forbindelse med overgangsalderen, og her kan soja og rødkløver komme ind i billedet som alternativer. Lad os se lidt på emnet…

Planteøstrogener

Planteøstrogener (fx genistein, naringenin og kaempferol) og lignaner (fx enterodiol og enterolakton) kunne ikke sættes i forbindelse med flere negative bivirkninger, viser en metaanalyse af 92 randomiserede, kontrollerede forsøg med næsten 10.000 deltagere offentliggjort i The American Journal of Medicine.

“Vores resultater har betydning for kvinder, der ønsker sikre alternativer til hormonbehandling”, skriver forskerne under ledelse af Clemens Tempfer fra Medical University i Wien. “Vores resultater viser, at de kan være sikre på, at der ikke er tegn på alvorlige bivirkninger af planteøstrogenbehandling – de bivirkninger, man normalt finder hos kvinder, der får hormonbehandling, fx blodpropper, hjerneblødninger og brystkræft. Men det skal siges, at vores forsøg ikke viser, hvor effektiv behandlingen med planteøstrogener er, og netop dette aspekt har der været en del debat om”.

Isoflavoner

Soja - et af alternativerne til hormonbehandlingSojaisoflavoner er naturligt forekommende østrogen-lignende stoffer. Tilskud markedsføres som en vej til at reducere symptomer på i overgangsalderen – og dermed som et alternativ til hormonbehandling. Modstridende rapporter har dog mudret vandene omkring sojaisoflavonernes gavnlige virkning: Nogle eksperimenter tyder på, at brystkræftceller hos mus stimuleres af isoflavoner, mens befolkningsforsøg har vist, at der blandt kvinder med en kost med et højt indhold af soja generelt er en lavere forekomst af brystkræft.

Den nye metaanalyse undersøgte alle isoflavoner og fandt frem til 92 randomiserede, kontrollerede forsøg med i alt 9.629 deltagere. Ved at sammenligne planteøstrogengrupperne med placebo- eller kontrolgrupperne fandt Tempfer og hans kolleger frem til, at forekomsten af bivirkninger var ca. den samme – hhv. 36,7 og 38 %. Der blev registreret en højere forekomst af mave-/tarmbivirkninger hos brugerne af planteøstrogener, men man kunne ikke iagttage signifikante gynækologiske, muskulo-skeletale eller neurologiske bivirkninger, tilføjer forskerne.

Desuden var antallet af hormon-relaterede bivirkninger, herunder bryst- og endometriekræft, ikke signifikant forskelligt mellem de undersøgte grupper.

EFSAs holdning

Efter et symposium i Italien blev data tidligere på året sendt til den arbejdsgruppe under EFSA – EU’s organ for fødevaresikkerhed – der undersøger isoflavoner. 20 isoflavon-eksperter mødtes i Italien for at undersøge forsøg indsamlet i løbet af de sidste 20 år. De konkluderede, at de seneste kliniske forsøg med mennesker viser, at der er en “beskeden, men betydningsfuld, positiv indvirkning på symptomer i forbindelse med overgangsalderen”.

Forskerne konkluderede, at isoflavoner udvundet af soja og rødkløver ikke øger risikoen for brystkræft og ofte kan give en mærkbar positiv virkning for kvinder i overgangsalderen.

Rødkløver - et af alternativerne til hormonbehandlingLæs også
Overgangsalderen: Hvordan opleves den, og hvad kan man gøre?
Hormonbehandling øger risikoen for astma
Rødkløver og betydningen af østrogenerRødkløver - et af alternativerne til hormonbehandling
Soja mod hedeture
Når overgangsalderen spiller én et puds
Rødkløver kan medvirke til at mindske risikoen for knogleskørhed
Dong Queen – et tonikum for kvinder
Hampeprotein giver kvinder en sund hormonbalance
Sundhedsanprisninger
EFSA, anprisninger og ytringsfrihed

Kilde
Tempfer CB, Froeses G, Heinze G, Bentz EK, Hefler LA, Huber J C. Side Effects of Phytoestro-gens: A Meta-analysis of Randomized Trials. The American Journal of Medicine, oktober 2009, bd 122, udg 10, s. 939-946.e9