Zink

Zink er vigtigt for din krop

Zink er koncentreret mange steder i din krop: I håret, fingerneglene, tåneglene og alle dele af nervesystemet, samt huden, leveren, knoglerne, blodet, bugspytkirtlen, nyrerne, hypofysen og den mandlige kønsvæske, og mineralet udøver en normaliserende virkning på prostata. Fødevarer, der er rige på zink, omfatter ølgær, bønner, nødder og kerner (særlig græskar- og solsikkekerner), hvedekim, befrugtede æg, fisk og kød – samt lever, der er en særlig rig kilde.

Virkninger af zink

Zink får almindelige sår til at heles tre gange så hurtigt og har også en helende virkning på brandsår. Efter sigende kan zink optræde som modgift imod visse former for forgiftning, fx som følge af marihuana og hash.

Det er rigtigt, at mange mennesker er blevet syge af for megen zink via luftforurening eller vand fra galvaniserede rør eller mad tilberedt i galvaniserede gryder. Men i de fleste tilfælde betragtes zink som ugiftig. Ældre mennesker bør tage mindst 10 mg zink daglig. Kvinder, der er gravide eller tager p-piller, har brug for zink, da de let kan komme til at mangle dette mineral.

Virkninger af zinkmangel

Zink er vigtigt for din krop

Zinkmangel kan

  • føre til testikelsvind og prostataforstyrrelser
  • medføre sår på benene og nedsat blodtilførsel til benene
  • forsinker indlæringsprocesser hos dyr og mennesker
  • er en faktor ved skizofreni
  • er en faktor ved forøget træthed, modtagelighed over for infektioner og sår
  • nedsætter opmærksomheden og indlæringsevnen
  • kan medføre arteriosklerose i aorta.

En tysk undersøgelse viste, at zinkmangel hos rotter i vækst medførte diarré, hæmmet vækst, apati, grov pels, stærk afmagring, hudlæsioner og styltegang. Nogle af rotterne døde. Alle symptomer forsvandt hos rotter, hvis zinkfattige kost blev tilsat zink.

Zink kan helbrede

Zinkmangel har vist sig at være en væsentlig faktor for nedsat vækst, langsom sårheling og kroniske sygdomme, og blandt forskere og ernæringseksperter er der en tilsyneladende enighed om, at man i civilisationskost mere eller mindre kan påføre sig zinkmangel.

Ved brug af kraftige og kunstige afføringsmidler og ved brug af varmebehandlet klid er der registreret tab af zinkoptagelse. Prøv 3 måneder en indhentningskur med Natur-Drogeriets Zink tabletter og se, hvad det betyder for din sundhed.

Zink er værdifuldt for ældre mennesker

En af de seneste undersøgelser af menneskelig immunitet har sat fokus på spormineralet zink. Forskere i Florida søgte at måle zinks virkning på immuniteten hos ældre. Andre forskere har allerede fastslået, at zink er væsentligt for kampevnen hos to af immunitetshærens soldater – T-celler og antistoffer. Men der var tidligere få konkrete oplysninger om, hvad zink betyder for specielt ældre menneskers modstandskraft.

Forskerne udvalgte 203 mænd og kvinder i alderen 60-97 år fra både middel- og lavindkomstfamilier, undersøgte deres zink-status og deres immunitetsreaktioner. De opdagede, at 22 % af forsøgspersonerne var anergiske – dvs. deres immunitetssystemer var for svage til at modstå mikroorganismerne. Og det viste sig, at energiske var de, der havde mindst zink og fik mindst i kosten. Efter at 5 af de anergiske forsøgspersoner hver dag i 4 uger havde fået 55 milligram zink, blev deres modstandskraft normal.

Andre undersøgelser har afsløret de samme mangler på zink, oplyser forskerne: “I betragtning af sådanne forhold og af de positive resultater, vi har nået med zinktilskud, må vi anse zinkmangel som en mulig årsag til manglende immunitet hos ældre mennesker.”

Læs også
Zink: Et mineral med mange egenskaber
Zinkmangel kan øge risikoen for lungebetændelse hos ældre
Zinks betydning for knoglerne
Kredsløbssygdomme, diabetes og zink
Lycopen og zink giver en sundere prostata
Multivitaminer giver ældre bedre knogler
Fakta om vitaminer og mineraler

Kilder
A. Timer 1983
Sundhedskost Arkiv 1983
Linda Clark. Kend din kost. Borgen.
Federation Proceedings, March 1983