Immunsystem Kosttilskud

Olivir – et virus- og bakteriedræbende middel

De fleste husker sikkert det sted i Bibelen, hvor der fortælles om duen, der bringer Noah et olivenblad – tegnet, på, at Syndflodens vande har sænket sig.

Olivenolie har en lang historie i folkemedicinen, herunder som et middel mod brandsår, betændelse af slimhinderne, gener ved tandgennembrud, kønssygdomme og ørepine. Rundt om i verden har olivenolie været brugt både i diagnosen og behandlingen af galdeblærelidelser. I de senere år har epidemiologiske undersøgelser af befolkningerne ved Middelhavet kunnet fastslå, at olivenolie er en af årsagerne til, at disse har færre kredsløbssygdomme. Olien har vist sig i stand til at sænke værdierne af LDL-kolesterol, som findes i de arterieblokerende blodplader.

Hvad med den øvrige del af oliventræet? Vi kan faktisk konstatere, at bladene og barken har været brugt til mange lidelser i folkemedicinen, herunder mod feber. Det er især bladene og bestemte substanser heri, der er interessante set ud fra et klinisk standpunkt. Et bitterstof i bladet, kaldet oleuropein, menes at være en del af det multikemiske forsvar mod mikroorganismer. Stoffet antages at være ansvarligt for nogle af de sygdomresistente egenskaber, man længe har tilskrevet oliventræet. Oleuropein er et iridoid, en klasse af kemiske stoffer, der findes i planter. Oleuropein kan desuden sænke blodtrykket, fremme blodstrømmen gennem hjertets arterier, normalisere hjerterytmen og forebygge mod muskelkramper i tarmen.

Elenolsyre, et stof som udvindes af oleuropein, har yderligere medicinske egenskaber, nemlig en stærk antibakteriel virkning. Omkring 1970 viste amerikanske undersøgelser, at elenolsyre også forhindrede væksten af virus. Faktisk var den stærkt hæmmende over for alle testede virus. En række reagensglasforsøg med calcium elenolat, et salt af elenolsyre, virkede dræbende på virus, bakterier og parasitiske protozoaner.

Testede vira: Herpes, vaccinia, pseudorabies, Newcastle, Coxsacloe, A 21, encepthlomyocarditid, polio 1, 2 og 3, vesiculær stomitius, sindbis, reovirus, Moloney Murine leukemia, Rauscher Murine leukemia, Moloney sarcoma og mange andre influenza- eller parainfluenzatyper.

Testede bakterier og parasitiske protozoaner: Lactobacillus plantarum W50.1, brevis 50, pediococcus cerevisiae 39, leuconostoc mesenterides 42, staphylococcus aureus, bacillus subtilis, enterobacteraeogenes, NRRL B-199, E. cloacae, NRRL B414, E. coli, salmonella tyhimurium, pseudomonas fluorescens, P. solanacearum, R. lachrymans, erwinia carotovora, E. tracheiphila, xanthomonas vesicatoria, corynesbacterium Michiganese, plasmodium falciparum, virax og malariae.

I dyreforsøg blev stoffet tolereret meget godt. Men der var et problem. Det viste sig at binde sig hurtigt til proteiner i blodet. Det betød, at det i det væsentlige blev “taget ud af aktion” og gjort uvirksomt. Uafhængig forskning løste dette problem i 1990’erne, og i dag har vi kosttilskuddet Olivir i kapselform, hvor olivenbladenes fulde medicinske kraft minus den proteinbindende virkning er bevaret. Olivir er et rent vegetabilsk virus- og bakteriedræbende middel lavet af oleuropein og med 64 mg af stoffet i hver dagsdosis.

Kliniske erfaringer

En mandlig patient i begyndelsen af 40’erne fik hyppige herpes-læsioner og var ofte træt. På 1 ½ uge forsvandt hans læsioner, og hans energi blev sat i vejret. Olivir var det eneste præparat, som havde kunnet gøre noget ved hans herpes, selv de mindste blærer forsvandt.

En kvindelig patient havde haft et usædvanligt hårdnakket herpesforkølelsessår i 4 måneder. Kvinden led også af cancer, så der kan have været en svækkelse af immunforsvaret. Efter en uge med Olivir var såret væk.

En kvinde i den postmenstruelle alder med regelmæssigt tilbagevendende genital og anal herpes rapporterede, at efter at hun var begyndt at tage Olivir, havde to anale blærer ikke åbnet sig, som de plejede. De forsvandt helt i løbet af nogle få dage. Der var efterfølgende ingen sår.

Disse kliniske erfaringer stemmer overens med en herpesundersøgelse fra 1993 med patienter, der brugte en tidligere, svagere og ethanol-baseret form af Olivir. Alle 6 patienter rapporterede om en lettelse af deres symptomer. Tre sagde, at deres læsioner var forsvundet i løbet af 36-48 timer. De øvrige tre kom på en stærkere dosis. En af dem sagde, at efter tre dage var de fleste læsioner forsvundet. De sidste to var først for nylig blevet inficeret med virus og havde uden tvivl en større spredning af virus. Med en stærkere dosis fik de det bedre. Alle 6 patienter sagde, at denne behandling gav betydeligt bedre resultater end Acyclovir, et præparat de tidligere havde brugt.

Herxheimer-reaktionart-oliventrae

Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at Olivir virker så godt, at det ofte skaber det, som er kendt som Herxheimer-reaktionen. Alle, der kender Nystattin og gærinfektioner, ved, hvad det betyder. Nystattin dræber gær så effektivt, at kroppen bliver fuld af død gær, hvilket resulterer i forskellige afgiftningssymptomer. Patienten skal indstille behandlingen eller nedsætte dosis, således at kroppen får en chance for af eliminere de toksiske affaldsstoffer.

Den samme situation opstår med Olivir især hos mennesker, som lider af et alvorligt kronisk træthedssyndrom, eller som huser et stort antal virus og bakterier i kroppen. Sådanne mennesker kan opleve ekstrem træthed, hovedpine, muskel/ledsmerter eller influenzalignende symptomer begynde næsten på én gang. Symptomerne rammer forskellige mennesker på forskellig måde. Alvoren heraf varierer, afhængig af udbredelsen af infektionen i kroppen. Nogle mennesker kan tænkes at ville opgive at fortsætte med præparatet på grund af dette problem.

Den anbefalede dosis er 2 kapsler morgen og aften. I tilfælde af for kraftige afgiftningssymptomer kan dosis nedsættes, indtil patienten føler sig bedre igen. Derefter sættes dosis gradvist op. Det er vigtigt, at behandleren forklarer patienterne denne mulighed. Fordi den indre udrensende virkning er så grundig, kan præparatet give afgiftningssymptomer. Disse symptomer er positive tegn, men patienten skal vide det og forstå processen. Det er sandsynligt, at mennesker, der fører et stresset liv eller er særligt modtagelige for infektioner, skal fortsatte med at bruge Olivir i længere tid. Dette er vigtigt for at undgå tilbagefald.

Mange mennesker med kroniske træthedsproblemer lider også af depressive tilstande.  Kliniske erfaringer har vist, at patienter, der udholdt afgiftningsfasen kom ud af perioden med mere energi og uden depression. En kvinde med flere forskellige lidelser blev hjulpet i betydelig grad. Hun led af kronisk træthed, forkølelser, astma og vaginale gærinfektioner. Fem uger efter at hun var begyndt med Olivir, var bogstavelig talt alle hendes symptomer forsvundet! Kvinden er lærer og kunne begynde på nye arbejdsopgaver, som hun hidtil ikke havde kunnet klare.

Afgiftningssymptomerne kan modvirkes med Syreneutral Mega C, Brottrunk eller yoghurt for at give en bedre tarmflora.

Bakteriedræbende aktivitet

Den bakteriedræbende virkning af Olivir blev demonstreret på dramatisk vis i tilfældet med en 64-årig læge, der var sengeliggende efter et hjertetilfælde. Denne mand led også af tilbagevendende  blæreinfektioner, der var smertefulde og gav ildelugtende urin og feber. Efter en måned med Olivir var lidelserne væk, og en undersøgelse viste, at hans blære var normal.

Efter at Olivir nu har været kendt i Danmark i mange år, kan vi konstatere, at der ikke har været rapporteret om ét tilfælde af de omtalte forgiftningssymptomer. Risikoen herfor må derfor betragtes som uhyre ringe. Olivir opviser direkte anti-viral, anti-retroviral og bakteriedræbende aktivitet, når det tages oralt.

Virkemekanismer

Forskning og kliniske data viser, at der er forskellige virkemekanismer:

  • En kritisk interferens med en vis del af aminosyreproduktionen, der er nødvendig for en specifik virus’ levedygtighed,
  • Interferens med virusinfektion og/eller spredning af inaktiverende virus eller hindring af virusspredning eller samling på cellemembranen.
  • Evnen til direkte at gennemtrænge inficerede værtsceller og irreversibelt forhindre virusvækst.
  • I tilfældet med retrovirus neutraliserer den produktionen af revers transcriptase såvel som protease. Disse enzymer er essentielle for en retrovirus som HIV for at ændre RNA til en sund celle.
  • En direkte stimulering af fagocytosen – en immunsystemreaktion, hvor cellerne fortærer mikroorganismer og fremmedelementer.

Stofferne i Olivir viser sig at være effektive over for såvel latente som aktive virus. De virker i lave koncentrationer og påvirker ikke værtscellernes funktioner. I en videreførelse af Upjohn-undersøgelserne kunne man vise, at selv flere hundrede gange forhøjede doser i forhold til den anbefalede mængde ikke havde nogen toksisk eller anden negativ bivirkning.

Virkeområder

Alt tyder på, at Olivir kan bruges mod mange forskellige lidelser. I troperne kan det bruges mod malaria. I 1906 fandt man ud af, at ekstrakt af oliventræblade var langt mere effektivt end kinin i behandlingen af malariainfektioner. Kinin blev det foretrukne middel, fordi det var nemmere at administrere.

Med Olivir har vi et vigtigt våben i kampen mod forkølelse og virus. En kvindelig patient havde permanente influenzasymptomer. Hun fik adskillige immunstyrkende midler, tre slags antibiotika og ekstra vitaminer. Ikke desto mindre fik hun over 40 i feber hver aften selv med antibiotika. Samtidig blev hun ramt af paralyserende bryst- og mavesmerter og måtte ligge i sengen i flere uger, næsten ude af stand til at gå. Hendes vægt faldt til 46 kilo. Medicinske undersøgelser kunne ikke fastslå nogen bestemt årsag. Nogle få dage efter at hun var startet med Olivir, begyndte temperaturen at falde. Smerterne aftog. Hendes appetit og styrke begyndte at komme tilbage. Efter 1½ måned havde hun ikke flere smerter, og hendes temperatur var normal.

Oliver kan være et rigtigt anti-virusmiddel, for så vidt det selektivt blokerer et helt virusspecifikt system i den inficerede organisme. Det synes at give os muligheder for helbredelse, der overgår farmaceutiske antibiotikas aktivitet. Og uden risiko. Til forskel for antibiotika, der undertrykker immunsystemfunktionerne og ødelægger den godartede bakteriekultur i tarmkanalen, stimulerer Olivir fagocytosen og har ingen indvirkning på de godartede mikroorganismer i fordøjelseskanalen.

Det kunne være interessant at se Olivir testet i AIDS-tilfælde. Undersøgelser tyder på, at elenolsyre hæmmer et enzym, der kaldes revers transcriptase. Dette enzym bruges af virus som HIV til reproduktion, når de én gang er indkvarteret i blodcellerne. Enzymet er i øvrigt målet for et antal AIDS-præparater som AZT (i Danmark kaldt Retrovir).

Det er også interessant at notere, at olivenbladekstraktet i Olivir indeholder en stærk komponent af flavonoider. Denne klasse af plantenæringsstoffer har i den senere tid været meget omtalt for dens antioxidantvirkning.

Læs også
Olivenblade: Indholdsstoffer, anvendelse og virkning
Olivenblade har masser af medicinske egenskaber
Olivenblade styrker immunforsvar og kredsløb
Olivenblade og nervebeskyttelse
Prøv en naturkur: Tag det i opløbet og bliv hurtigt rask
Naturlig foryngelseskur til huden
Brottrunk – en gave til immunforsvaret og resten af dig
Urte-pensil mod snue, infektioner og meget mere
Pengesedler er møgbeskidte
Forbrugererfaring: Brottrunk, Urte-Pensil og Olivir mod virusinfektion

Kilder
Soret MG. Antiviral Activity of Calcium Eleonate on Parainfluenza Infection of Hamsters. American Society for microbiology 1970.
Harold B. Renis. In Vitro Antiviral Activity of Calcium Elenolate. American Society for Microbiology 1970.
Elliott GA et al. Preliminary Safety Studies with Calcium Elenolate, an Antiviral Agent. American Society for Microbiology 1970.
Garrido-Fernandez A, Vaughn, RH. Utilization of Oleuropein by Microorganismes Associated with Olive Fermentations. Ca J. Microbiol 1978; 24 (6): 680-4.
Ribeiro R et al. Acute Antihypertensive effect in Conscious Rats Produced by some Plants Used in the State of Sao Paulo. J. Etnopharmacol, 1986 MKar; 15 (3): 261-9.
Petryniak J et al. Lectin Binding Studies on Murine Peritoneale Celis. Arch. Biochem. Biophys. 1986; 244 (I): 57-66.
Zarzuelo A et al. Vasidilator Effect of Olive Leaf. Plante Med. 1991; 57 (5):417-9.
Ficarra P. HPLC Analysis of Oleuropein and some Flavonoids in Leaf and Bud of Olea Europaca L. Farmaco 1991, 46 (6):803-15.
Williams M, Harwood L. Alternative Pathways for Phosphatidylcholine Synthesis in Olive (Olea Europea 1) Callus Cultures. Biochem J. 1994 1; 304 (Pt 2).463-8.
Fehri B et al. Hypotension, Hypoglycemia and Hypouricemia Recorded atter Repeated Administration of Aqueous Leaf Extract of Olea Europaea L. J. Pharm. Belg. 1994; 49 (2): 101-8.
Alche JD. Cytochemical Features Common to Nucleoli and Cytoplasmic Nucieoloids of Olea Europaea Meiocytes. J Cell Sci 1994; 107 (Pt 2): 621-9.
Minguez-Mosquera MI et al. Measurement of Chlorophyllase Activity in Olive Fruit (Olea Europaea). J Biochem (Tokyo) 1994; 116 (2):263-8.