B12-vitamin (Cobalamin) B6-vitamin (Pyridoxin) B9-vitamin (Folsyre) Hjerte-/kredsløbssygdomme

Homocystein – en overset dræber

Hvad er egentlig åreforkalkning? 

Åreforkalkning er stadig den sygdom, der kræver flest dødsofre, og masser af mennesker lider af forskellige sygdomme, som har deres udspring i åreforkalkning.

Åreforkalkning er en snigende sygelig forandring i blodkarrenes vægge, som bliver hårde og stive og indsnævrer karrenes indre diameter. Resultatet er, at mindre og mindre blod kan flyde igennem, og i værste fald standser blodstrømmen helt. Kolesterol spiller en mindre, end man hidtil har troet. Af afgørende betydning for udvikling af åreforkalkning er proteinstoffet homocystein, som videnskabsmænd mange steder i verden nu har påvist.

B6-vitamin medvirker ved nedbrydningen af homocystein

Hvad er homocystein? 

Homocystein er en aminosyre, dvs. en af de simpleste byggesten for protein. Det findes ikke i fødemidler, men dannes i kroppen af en anden aminosyre kaldet methionin. Fordi det er giftigt i større mængder, må det straks nedbrydes eller igen forvandles til methionin. I denne proces er vitaminerne B6 og B12 og især folsyre nødvendige som såkaldte coenzymer. Ved mangel på disse vitaminer uskadeliggøres der mindre homocystein; følgelig stiger dets indhold i blodet – og dermed øges risikoen for at få et hjerteinfarkt med det 3-4 dobbelte; faren for at få et slagtilfælde (stroke) er endnu større.

Hvorfor er homocystein så farligt?

Folsyre (B9-vitamin) medvirker ved nedbrydningen af homocystein

Homocystein er farligt, fordi det beskadiger de såkaldte endothel-celler på den indvendige side af arterierne. Det deltager også afgørende i den efterfølgende fase, først og fremmest ved oxidering af LDL-kolesterolet; denne proces kan sammenlignes med harskning af fedt, og det fører til sidst til den farlige aflejring på arterievæggene.

Homocystein regnes derfor for at være en selvstændig risikofaktor. For meget af det i blodet virker endnu tidligere og mere skadeligt end kolesterol. Og det fører uafhængigt af andre risikofaktorer – som rygning, overvægt, for højt blodtryk – til karforsnævring.

Efter de nyeste forskningsresultater er det især de mennesker, som får for lidt B-vitaminer, der er truet. Og naturligvis alle, der har for meget homocystein i blodet. Det er frem for alt ældre samt mænd i ung alder. Homocystein-værdierne kan bestemmes gennem en blodanalyse.

Hvad kan jeg gøre?

Du kan sørge for at få rigeligt med B-vitaminer i form af kosttilskud. For med kosten alene dækkes behovet ikke. Det drejer sig om folsyre, B6- og B12-vitamin – eller en kombineret B-vitamin tablet som Total B-Complex.

B12-vitamin medvirker ved nedbrydningen af homocystein

Læs også
Homocystein, folsyre, B6-vitamin og B12-vitamin
Folsyre kan reducere indholdet af homocystein i blodet
Hjerneblødning kan skyldes forhøjet homocystein
Åreforkalkning begynder i fostertilstanden
Åreforkalkning kan skyldes for få antioxidanter
B6-vitamin har mange sundhedsfordele
B12-vitamin holder dig frisk længere
Folsyremangel – en ofte uopdaget årsag til alvorlig sygdom

Kilder
The New England Journal of Medicine, 2. februar 1995.