Folkesundhed

Smil, le, vær glad – og lev 15 år længere!

Et godt humør giver dig ikke alene et sjovere liv. Det er endegyldigt bevist, at vi også lever næsten en femtedel længere, hvis vi er mere optimistiske. Ikke alene er du irriterende for andre at være sammen med og bliver lettere ramt af sygdomme og infektioner – du dør simpelt hen også tidligere, hvis du har et negativt syn på livet.

Så der er al mulig grund til at holde humøret højt og se lyst på tilværelsen. Det har en række amerikanske forskere fra Mayo Clinic, Minnesota fastslået. De foretog en række forsøg, der skulle vise sammenhængen mellem livslængde og livssyn – altså om man er glad og optimistisk eller sur og gnaven, og ganske rigtigt viste det sig, at glade mennesker i gennemsnit lever 19 % længere end surmulerne.

Optimisterne var mindre tilbøjelige til at lide af depressioner og følelsen af hjælpeløshed. Desuden var de generelt af den opfattelse, at deres helbred var – eller let kunne blive – sundt. Forskerne fra Minnesota kan dog ikke sige noget om, hvorvidt optimisternes immunforsvar er sundere end pessimisternes.

13 ting, dit gode humør også hjælper på

Filosoffen Voltaire var inde på noget af det rigtige, da han sagde, at “kunsten i lægevidenskab er at more patienten, mens naturen sørger for helbredelsen”. Forskning tyder nemlig på, at humor, latter og et lyst sind er afgørende for en vellykket raskmelding:

  1. Godt humør holder dit hjerte sundt. Glade mennesker har 50 % mindre risiko for blodprop end deprimerede mennesker. Dårligt humør øger aktiviteten i blodpladerne og dermed risikoen for blodpropper.
  2. Et godt grin gavner immunforsvaret. Jo mere man morer sig, des flere dræberceller og antistoffer er der i blodet. Dræbercellerne og antistofferne angriber fremmede celler i blodet.
  3. Et godt grin styrker også musklerne. En ny undersøgelse viser, at 100 gode grin styrker dig lige så meget som ti minutter i en romaskine!
  4. Optimisme hjælper mod ensomhed. En finsk undersøgelse viser, at optimistiske mænd har lettere ved at finde en partner end pessimisterne.
  5. Mindre stress
  6. Færre smerter
  7. Mindre ængstelse
  8. Et bedre (og mere stabilt) humør
  9. Mental ro
  10. Større kommunikationsevne
  11. Øget kreativitet
  12. Optimisme og livsglæde
  13. Stærkere selvfølelse og moral

Læs også
Jo større smil, desto længere liv
Her er vejen til de 100 år
Psykologer sætter lykken på formel
Motion styrker dit mentale helbred
12 regler for et langt og lykkeligt ægteskab
Optimistiske kvinder lever længere
Godt humør forebygger hjertesygdom og forhøjet blodtryk
Multivitaminer påvirker dit humør og dit velbefindende