Kosttilskud Stress, angst og depression

Rosenrod kan mindske stressrelateret udbrændthed

Et placebokontrolleret, dobbeltblindet overkrydsningsforsøg har vist, at behandling med en lav dosis standardiseret ekstrakt af Rhodiola rosea – med det danske navn rosenrod – kan mindske symptomerne på udbrændthed hos 56 unge, raske mandlige og kvindelige læger på nattevagt. Resultaterne blev målt ved hjælp af et såkaldt udbrændthedsindeks, som tog højde for forskellige aspekter af den totale psykiske præstation, herunder evnen til at associere, korttidshukommelsen, evnen til at regne og den hastighed, hvormed forsøgspersonerne opfattede lyd og billeder.

Selv om det foreløbig kun er én 2-ugers forsøgsfase, der har vist en betydelig virkning (en ændring i forsøgspersonernes præstationsniveau på 20 %), så har forskerne konkluderet, at ekstraktet “klart besidder evnen til at mindske udbrændthed uden nogen former for bivirkninger eller negative reaktioner i den anvendte dosering på en tilstand af moderat udbrændthed og stress.” Ifølge forfatterne er dette en af de første undersøgelser, der går i dybden med virkningen af gentagne lave doser over længere tid i, hvad der kaldes en næsten virkelighedstro situation. Den anvendte dosis lå på én 170 mg kapsel pr. dag i hver 2-ugers forsøgsfase.

Læs også
Rosenrod styrker energien og reducerer stress
Rosenrod forbedrer kondition og velbefindende
Rosenrod giver mange et bedre liv
Rosenrod – et alternativ til medicinske potenslægemidler
Stress: Adaptogene droger, der kan hjælpe
Adaptogener – stoffer, der gør, hvad du har brug for
Kvinder tackler modgang bedre end mænd – og lever derfor længere

Kilde
Darbinyan V et al. Rhodiola rosea in stress induced fatigue – a double blind cross-over study of a standardized extract SHR-5 with a repeated low-dose regimen on the mental performance of healthy physicians during night duty. Phytomedicine 2000;7(5): 365-371.