C-vitamin E-vitamin Folkesundhed

Grå stær: Sådan kan du beskytte dig

Øjets linse, som er på størrelse med en hovedpinepille, er det eneste organ, som aldrig mister celler. Linsen får næring indirekte via den vandige væske i øjet i stedet for direkte via blodet. Linsen er meget belastet på grund af det konstante “bombardement” fra solens ultraviolette stråler gennem den transparente hornhinde. For at sikre, at linsen bliver ved med at være transparent og dermed klar, skal mængden af beskyttende antioxidanter i øjenvandet være højere end i blodet.

Linsen mister ca. 1 % af sin gennemsigtighed pr. år, så hvis man lever længe nok, kan man næsten ikke undgå at udvikle grå stær. Men man har nu stadigt flere muligheder for at undgå denne lidelse ved at spise den rigtige kost.

I 1990 sammenlignede James Robertson fra Department of Epidemiology ved University of Western Ontario i Canada en gruppe voksne med grå stær med en gruppe voksne, der ikke led af grå stær. Han fandt frem til, at hvis man tager 300-600 mg C-vitamintilskud, kan man reducere risikoen for at udvikle sygdommen med 70 %. 400 I.E. E-vitamintilskud i en periode på over et år kan reducere risikoen for grå stær med 50 %.

C-vitamin kan medvirke til at beskytte mod grå stær

Læs også
Beskyttelse mod grå stær
Husk vitaminerne, hvis du vil forebygge grå stærE-vitamin kan medvirke til at beskytte mod grå stær
Grå stær og aldersbetinget makulær degeneration
Grå stær – biokemiske faktorers betydning
Naturlige veje til at undgå synsproblemer
C-vitamin normaliserer trykket i øjet
E-vitamin og dine øjne
Natteblindhed
Bioflavonoider

Kilder
Stahl E et al. Regulation of glutathione level in venous plasma and aqueous humor in cataracta senilis provecta. Ophthalmology 1996;93:54-8.
Robertson, JM. Cataract prevention: time for a clinical trial. Br J Clin Pract 1990;44:475-6.