Folkesundhed

Sekundære plantestoffer

Af de ca. 60.000-100.000 sekundære plantestoffer, der findes i vores levnedsmidler, er indtil nu kun ca. 100 undersøgt nøjere. De mest interessante forskningsresultater viser følgende:

Sulfider

Sulfider virker ved hjerteproblemer, hovedpine, infektioner og svulster og har en antibiotisk, lipidsænkende og antithrombotisk virkning. Sulfidernes antimikrobielle virkning styrker immunforsvaret og tarmsystemet, hæmmer visse kræftformer og regulerer blodtrykket. Dermed er stoffet med til at sænke risikoen for hjerte-/karsygdomme og slagtilfælde.

Klorofyl

Klorofyl er afgiftende, tarmrensende og betændelseshæmmende. Stoffet styrker desuden leverfunktionen og aktiverer de enzymer, der producerer A-, E- og K-vitamin.

Saponiner

Saponiner formindsker celledelingshastigheden i mave-/tarmkanalen og forebygger dermed tyktarmskræft. Stofferne sænker kolesterolspejlet og regulerer dannelsen af antistoffer.

Flavonoider

Flavonoider styrker immunforsvaret, hæmmer betændelse og virker som stødpude mod frie radikaler. De forebygger visse kræftformer og regulerer blodtrykket. Dermed er de med til at nedsætte risikoen for hjerte-/karsygdomme og slagtilfælde.

Hvordan forskellige planters duft-, farve-, bitter- og aromastoffers indvirker på den menneskelige organisme, er endnu et meget nyt felt inden for ernæringsforskningen. Først i begyndelsen af 1990’erne fandt man videnskabelige beviser for sammenhængen mellem de sekundære plantestoffer og det væsentligt lavere antal kræftsygdomme blandt personer, som spiser meget frugt og grønt.

Men de sekundære plantestoffer virker ikke kun kræfthæmmende – de beskytter også kroppen mod infektioner og regulerer immunforsvaret. De hindrer dannelsen af skadelige affaldsprodukter fra stofskiftet, forhindrer blodpropper og virker fordøjelsesfremmende. Men allerede eksisterende svulsters vækst kan de sekundære plantestoffer dog ikke standse.

Læs også
Sekundære plantestoffer – hvad findes hvor?
Sekundære plantestoffer gør økologi til et bedre valg
Plantestoffer er vigtige for dit helbred
Middelhavskrydderier – dufter og smager og booster dit helbred!
Sundt at spise økologisk og farverigt
Orthomolekylær medicin – en gylden chance for folkesundheden
Kræft og østrogener fra miljøet
V. J. Brøndegaard: Vor ernærings uundværlige plantestoffer