Hjerte Hjerte-/kredsløbssygdomme Kredsløb

Policosanol Complex – et alternativ til statiner

Policosanol er et naturligt stof, der findes i voks fra sukkerrør eller bivoks, og som cubanske læger i årtier har anvendt til forebyggelse og behandling af hjertesygdom. I User’s Guide to Policosanol & Other Natural Ways to Lower Cholesterol, udgivet af Basic Health Publications, forklarer Mark Stengler, ND, at policosanol har flere fordele frem for de kolesterolsænkende statiner.

Policosanol kan mindske behovet for statiner ved forhøjet kolesterol

Policosanol kan

  • reducere det skadelige LDL-kolesterol ligeså effektivt som statiner
  • forebygge iltningen af LDL-kolesterolet
  • øge blodets indhold af det gavnlige HDL-kolesterol
  • påvirke andre faktorer, som menes at medvirke til udviklingen af hjertesygdom
  • fremme kredsløbet
  • reducere dannelsen af blodpropper, betændelsestilstande i arterievæg­gene og lipoprotein (a)-niveauet.

Ifølge dr. Stengler er lipoprotein (a) en stærkere risikofaktor for hjertesygdom end LDL-kolesterol. ”Nogle undersøgelser har vist, at kolesterol-medicin som fx Lovastatin og Simvastatin rent faktisk kan øge lp(a)-niveauet”, skriver han. Policosanol giver alle disse fordele – uden at have de negative bivirkninger, som følger med statinerne. Statiner som de nævnte, samt pravastatin hæmmer leverenzymet HMG CoA reduktase. Dette en­zym hjælper leveren med at danne kolesterol, og det er også nødvendigt for dannelsen af coenzym Q10. Celler bruger Q10 til produktion af energi, og det er med til at styrke og stabilisere hjertets sammentrækninger.

I modsætning til statiner er policosanol ikke giftigt for leveren og synes ikke at have indflydelse på leverens evne til at nedbryde andre medikamenter, herunder hjertemedicin. Selvom forsøg viser, at policosanol har en høj grad af sikkerhed, bør gravide og ammende ifølge dr. Stengler undgå at tage stoffet (eller andre kolesterol-sænkende præparater), fordi kolesterol og dets metabolitter er nødven­dige for fostrets og den nyfødtes udvikling.

Læs også
Policosanol Complex kan sænke kolesteroltallet
Policosanol – godt for kolesterolspejlet og mange andre ting
Policosanol – helst fra Cuba
Kolesterolnormalisering på den naturlige måde
Statiner og diabetes
Carsten Vagn-Hansen: Nødvendig medicin?

Kilde
Stengler M. User’s Guide to Policosanol & Other Natural Ways to Lower Cholesterol. Basic Health Publications, Inc., ISBN 1-59120-051-2.