Sund kost og livsstil Urter og krydderier

Chiliform – te med power

Chiliform te er en lækker stærk te fra Natur-Drogeriet A/S med en innovativ blanding af chili, lakridsrod, kakaoskaller, krusemynte, ingefær, pebermynte, brændenælde, sort peber, fennikel, kanel, kardemomme, nelliker anis og chili med frø.

Teen har bedst af at trække i 3-5 minutter. 1-3 kopper kan drikkes dagligt. Giver mere smag, hvis tefilteret bliver i kanden, indtil den er tom.

Urterne i Chiliform te

Chili (Capsicum annuum)

Chili indeholder capsaicin. Capsaicin er bakteriedræbende og et effektivt smertestillende middel. Kan fx bruges ved gigtsmerter, smerter relateret til herpes zoster, diabetisk neuropati og hovedpine.

Lakridsrod (Glycyrrhiza glabra)

Lakridsrod indeholder glychirrhizin. Lakridsrod er især er blevet betragtet som et middel med virkning på hormonbalancen, fordøjelses- og åndedrætssystemerne. Nyere forskning viser, at lakrids også er et vigtigt middel for leveren.

En japansk undersøgelse af virkningen på hepatitis B viste, at urten også har positiv effekt på denne sygdom. En indisk undersøgelse fra 1992 af lakridsekstrakts virkning på patienter med leversvigt på grund af hepatitis, gav en overlevelsesprocent på 72,2, sammenlignet med kun 31,1 procents overlevelse for kontrolgruppen. Adskillige undersøgelser med dyr har vist, at glycyrrhizin beskytter leveren mod skader fra kemiske substanser. Lakridsrod gavner også mennesker, der får kemoterapi, idet den beskytter mod medikamenternes leverskadelige substanser.

Bemærk: Lakridsrod kan give løs afføring. Ved for højt blodtryk bør du konsultere din læge, idet lakridsrod også kan hæve blodtrykket.

Kakaoskaller (Theobroma cacao)

Kakao indeholder polyfenoler. Polyfenoler i kakao øger produktionen af nitrogenoxid – et stof, der spiller en nøglerolle for forbedring af blodkarrenes evne til at udvide sig og dermed for blodomløbet.

Krusemynte (Méntha spicata var. crispata)

Krusemynte kan anvendes ved brændende fornemmelser i maven, nervøs hjertebanken, fordøjelsesbesvær, tarmluft, diarré, søvnbesvær og menstruationssmerter.

Ingefær (Zingiber officinalis)

I Asien er det gammel viden, at ingefær er godt for mange ting, fra ledsmerter og gigt til kvalme og infektioner. Det er en erkendelse, som også er ved at vinde indpas herhjemme.

Pebermynte (Mentha piperita)

Pebermynteblade har traditionelt været anvendt til behandling af feber, hovedpine, fordøjelsesproblemer (især flatulens) og diverse mindre lidelser.

Brændenælde (Urtica dioica)

Den klorofyl-, mineral- og vitaminrige brændenældeplante har været anvendt i folkemedicinen siden tidernes morgen. Dioscorides (1. årh. e. Kr.) og Galén (2.årh. e. Kr.) anbefalede bladene som et vanddrivende og afførende middel og til behandling af fx koldbrand, hundebid, næseblødninger, menstruationsbesvær, lungebetændelse, astma, ringorm og mundsår, mens Plinius (1. årh. e. Kr.) lovpriste dens blodstillende egenskaber.

I vore dage bruges brændenælde stadig mod mange af de samme lidelser. Undersøgelser viser, at brændenælde tolereres godt. Der sker en signifikant forbedring af funktionelle symptomer som nedsat vandladning om natten og mængde af resturin. Undersøgelser bekræfter anvendelsen i forbindelse med gigtlidelser. I dag ved man, at der ved slidgigt optræder farlige cellegifte (cytokiner), der angriber ledbrusken og ødelægger den. Således opstår der betændelse og smerter. Man mener, at brændenælde indeholder stoffer, der er i stand til at bremse cytokinernes skadelige virksomhed og dermed også slidgigten.

Mineralsammensætningen i brændenælde virker desuden stærkt basisk, hvilket betyder, at den også er et godt middel ved urinsur gigt, podagra, eksem, halsbrand og sur mave. På grund af sit store mineral- og især jernindhold er et tilskud af brændenælde et styrkende middel ved anæmi (blodmangel), nedsat immunforsvar, sprøde negle og glansløst og “træt” hår.

Sort peber (Piper nigrum)

Bakteriedræbende, fordøjelsesfremmende. Virksom mod forstoppelse, kvalme og opkastningsfornemmelser, svimmelhed og ledbetændelse.

Fennikel (Foeniculum vulgare)

Planten er smertestillende, anti-inflammatorisk, krampeløsnende, vanddrivende, slimløsnende, hallucinogen, afførende og appetitstimulerende. Anvendt i folkemedicinen mod fordøjelsesbesvær, oppustethed, mavesmerter og nyresten.

Kanel (Cinnamomum zeylanicum)

Kanel kan medvirke til at forhindre de op- og nedture, blodsukkeret ofte tager efter et måltid. Det sker delvis ved at forsinke tømningen af mavesækken, viser forskning fra Sverige. Forskere har tidligere påvist, at kanel kan sænke det fastende blodsukkerniveau og blodets indhold af LDL-kolesterol samt det samlede kolesteroltal hos patienter med diabetes type II.

Kardemomme (Elettaria cardamomum)

Kardemomme bekæmper tarmluft og anvendes mod fordøjelsesbesvær. Araberne betragter kardemomme som et elskovsmiddel, og de gamle indere brugte kardemomme til behandling af fedme.

Anis (Pimpinella anisum)

Slimløsnende, fordøjelsesfremmende.

Læs også
Syv gode grunde til, at din krop elsker chili
Chili – en stærk ven på mange fronter
Chili modvirker svampe i kroppen
Lakrids styrker fordøjelsen og reducerer kropsfedt
Kakaobønner – et af naturens mirakler
Ingefær – Østens lækre multimedicin
Pebermynte – et sandt og sundt multitalent!
7 gode grunde til at synes om brændenælder
Fantastiske fennikel
Kanel – et stærkt krydderi med mange egenskaber
Krydderier, der styrker dit helbred
Catuaba – Tupi-indianernes elskovsmiddel

Kilder
Mit Naturlægemiddelkatalog 2010.
Nonnecke IL. Vegetable Production, Van Nostrand Reinhold, NY (1989).
Phillips R, Rix M. The Random House Book of Vegetables, Random House, NY (1993).
Maynard DN, Pepper I. The Software Toolworks Multimedia Encyclopedia, version 1.5, Grolier, Inc. (1992).
Midwest Vegetable Production Guide for Commercial Growers, ID-56, red. Foster R, Egel D, Maynard E, Weinzierl R, Taber H, Jeff LW, Hutchinson B. Purdue University Cooperative Extension Service, 2003.
Rajput JC, Parulekar YR. Capsicum. I Handbook of Vegetable Science and Technology: Production, Composition, Storage, and Processing, (red. Salunkhe DK, Kadam SS), Marcel Dekker, Inc., NY. pp. 203-224 (1998).